Retninger og tendenser i moderne arkitektur, neste generasjons interesser, spesifikke ønsker, valgmuligheter… Tømmerbygninger i lafteteknikk er i stand til å tilpasse mange nye idéer, ganske enkelt utføre justeringer og endringer i trekonstruksjoner og implementere disse løsninger. I det utstilte prosjekteksemplet demonstrerer og beviser vi at et tømmerhus er i stand til å tilpasse seg til selv den mest kompliserte og dyreste arkitektoniske retningen.

Hovedtrekkene i denne moderne stilen: bygninger så enkle som mulig, maksimalt innglassede fasader og tak uten sideoverheng. Alt skal være så enkelt som mulig – slik at bygningen tilsvarer det minimalistiske slagordet “mindre er mer”. Når det gjelder trebygninger og tømmerhus i lafteteknikk, må det i prinsippet oppnås en visuell likhet med et skur. Lakoniske former og strukturer virker enkelt bare i begynnelsen, det å kombinere alt logisk og vellykket er ikke en lett oppgave.

Stilen som kaller “ingenting overflødig” krever at arkitekter har spesiell dyktighet og stor mestring når det gjelder å knytte sammen konstruksjoner som er synlige inne og ute. Stilen tvinger man til å inngå mange kompromisser når det letes etter løsninger. For det første krever det maskering av takrenner. For det andre er det nødvendig å skjule dobbelttak (synlig og ekte takbelegg), samt å sikre bæreevnen til takkonstruksjoner. For det tredje er det nødvendig å lage komplekse seksjoner for å visuelt gjemme de tykke sammensetninger av yttertak, og gjøre endene av takene ordnet. For det fjerde krever tømmerbygningen i lafteteknikk overholdelse av prinsippene for bygningsoppgjør og riktig struktur.

I tillegg må arkitekten ikke glemme bygningens naturlighet, hygge, funksjonalitet og bruk av tradisjonelle tømmerstokker (i ulik høyde). Taksperrer og skråstivere og innholdet i takkonstruksjonen må ikke gå tapt, dekorative elementer og andre konstruksjonselementer må ikke ignoreres. Arkitekten må ta vare på et enormt antall installasjoner gjemt i veggene, ventilasjon av ly og hele bygningen, arrangement av utstyr, osv. Det er klart at prosjektet fremdeles må koordineres med kundens ønsker og behov, endringer og korrigeringer må gjøres. I tilfelle arkitekten er veldig heldig med prosjektet, vil det bare være noen få justeringer nødvendige.

Vi håper at vi i dette 3D–illustrasjonen har klart å utstille noen av konstruksjonsprinsippene for denne stilen med tømmerbygninger.

 

Minimalistiske komposisjoner med stokker (dvs. i lafteteknikk) er lettere å ordne hvis de i det minste delvis ofrer interessene og funksjonaliteten til interiøret. Hvis prioriteringen er å fremheve den utvendige utformingen av bygningen, må ofte rasjonelle og praktiske ting skyves til side. Det er vel ingenting annet å gjøre hvis kunden ønsker å bringe bygningen og lokalene nærmere naturen ved hjelp av innglassede fasader. Kunden kan endre takvinklene, lage forskjellige bygningskomposisjoner og konfigurasjoner, med og uten sideprojeksjoner og tilleggsbygninger, bygge høyere eller lavere bygninger, man kan delvis fordype bygningen i terrenget, integrere, kombinere, legge til, overraske med aksenter, osv. Hovedsaken er å bruke mye glass, for ikke å skille eller begrense noe. Lys og det omkringliggende landskapet må få lov til å komme inn i bygningen slik at lokalene kan smelte sammen med naturens skjønnhet.

Et bredt arbeidsfelt for bygnings- og landskapsarkitekter, designere og interiørspesialister. Vi presenterer bare en skisse av idéen, så vel som en del av en bukett med konstruktive muligheter. Vi presenterer retningen hvor klassiske, tradisjonelle tømmer- og tømmerkonstruksjoner i lafteteknikk kan bevege seg nærmere byen og andre bygninger. Retningen der tømmerhus blir universelle blir egnet for ethvert miljø, mot enhver bakgrunn. Naturligvis er stilen minimalisme ikke fremmed for husene med ensartede, limte freste tømmerstokker, men ingen har ennå klart å tilpasse den til et klassisk tømmerhus i massivtre og utført i lafteteknikk, der alt er ekte, naturlig og mesterlig.

Det spesifikke tømmerbygget i lafteteknikk skal snart bygges som et teknisk designkontor for vårt produksjons- selskap, fundamentene er klare allerede. Stokkene av bygningen kommer til å ha en asketisk profilering.

Prosjektet demonstrerer sammenhengen mellom denne typen av tømmerhus konstruksjoner i lafteteknikk. Selvfølgelig har den gjennomgått en serie “sterile” operasjoner slik at ingen unødvendige detaljer er synlige. Nemlig er takrennene og alle installasjoner skjult; gradvis redusert taktykkelse i endene av bygningen – terrasser, balkonger og overheng; skjulte takbærende konstruksjoner i endene av bygningen. Imidlertid er det tydelig at disse ikke er de eneste løsninger og idéer.

Kontorbygningen vil ligge i Nord biosfeerreservat, nær sjøen. Bygningen vil stå på sin plass som en oppmuntring og en invitasjon til å gi etter for dristige designidéen, som et eksempel på integrering av tradisjoner i et prosjekt fra det 21. århundre, som et bevis på styrken til «eco» retningen. Kontor som et bevis på selskapets utviklingsmål og retninger, personifisering av oppdraget og visjonen.

 

 

Vårt oppdrag

① Oppdraget er å verne om og beskytte denne kulturarven

② Det å tilføre tømmerhus i lafteteknikk ny kvalitet og verdi

③ Det å oppmuntre og integrere tradisjonene til tømmerhus

④ Å oppdatere prestasjoner og ferdigheter, for å belyse bransjens fremtid

⑤ Vårt oppdrag er å bevare og forbedre de originale tømmerskjøter og strukturer

 

Visjon

⑥ Bærekraft og forevigelse av trær

⑦ For å gjenopprette, fornye og bevare naturressurser

⑧ Skapelse av et økologisk og økosystemisk mesterverk

⑨ Forbedring av tømmerhus i lafteteknikk imot digital udødelighet